De Invloed van Jeugdervaringen op Ons Volwassen Leven: Een Holistische Benadering

Onze jeugd vormt de basis van wie we zijn en wie we worden als volwassenen. De ervaringen die je opdoet als kind hebben een grote invloed op hoe je je voelt, denkt en gedraagt als je ouder wordt. In dit artikel kijken we naar hoe deze ervaringen ons kunnen vormen en hoe energetisch lichaamswerk en een holistische aanpak kunnen helpen om je beter te voelen. Het is belangrijk om hier actief mee aan de slag te gaan, omdat het negeren van deze problemen ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid en welzijn.

Jeugdervaringen en Hun Langdurige Effecten

Wat je meemaakt als kind, heeft vaak een blijvende impact. Goede momenten geven je zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld, maar nare ervaringen zoals pesten, mishandeling of verwaarlozing kunnen je juist onzeker en angstig maken. Dit zijn voorbeelden van Adverse Childhood Experiences (ACE’s), negatieve ervaringen die je mentale en fysieke gezondheid kunnen beïnvloeden.

Onderzoek laat zien dat mensen met veel negatieve jeugdervaringen meer kans hebben op gezondheidsproblemen zoals depressie, angststoornissen en chronische ziektes. Dit komt doordat lichaam en geest sterk met elkaar verbonden zijn. Onverwerkte emoties kunnen zich uiten in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en zelfs hartproblemen. Als je deze problemen niet aanpakt, kunnen ze verergeren en een groot deel van je leven beïnvloeden.

De Urgentie van Heling

Het is cruciaal om de invloed van jeugdervaringen serieus te nemen en actief te werken aan herstel en balans. Als je niets doet, kunnen de gevolgen ernstig zijn:

 • Chronische Gezondheidsproblemen: Langdurige stress en onverwerkte trauma’s kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziektes, diabetes en auto-immuunziektes.
 • Mentale Gezondheidsproblemen: Depressie, angst en andere mentale gezondheidsproblemen kunnen verergeren, wat leidt tot een verminderde levenskwaliteit en problemen in relaties en werk.
 • Emotionele Onbalans: Onverwerkte emoties kunnen leiden tot woede, verdriet en gevoelens van hopeloosheid, wat je dagelijkse leven en relaties negatief beïnvloedt.

Energetisch Lichaamswerk: Herstel van Binnenuit

Energetisch lichaamswerk richt zich op het in balans brengen van de energie in je lichaam. Methoden zoals Reiki, acupunctuur en chakra-healing helpen om blokkades op te heffen en je zelfhelend vermogen te activeren.

Voorbeeld uit de Praktijk: Emma’s Weg naar Heling

Emma, een 19-jarig meisje, had al jaren last van angst en paniekaanvallen. Ze had therapie geprobeerd, maar de problemen bleven terugkomen. Toen ze begon met energetisch lichaamswerk, ontdekte ze dat haar angst voortkwam uit een traumatische gebeurtenis in haar kindertijd. Door middel van Reiki-behandelingen en meditatie leerde Emma haar emoties te verwerken en los te laten. Na een paar maanden voelde ze zich rustiger, zelfverzekerder en haar paniekaanvallen namen af.

De Holistische Kijk op Gezondheid

Een holistische benadering ziet lichaam, geest en ziel als één geheel. In plaats van alleen de symptomen te behandelen, kijkt deze aanpak naar de onderliggende oorzaken van problemen. Dit betekent dat je niet alleen medicijnen neemt, maar ook andere therapieën en zelfzorgmethoden gebruikt.

Praktische Toepassing: Holistische Praktijken in je Dagelijkse Leven
 • Mindfulness en Meditatie: Deze oefeningen helpen je om stress te verminderen en beter om te gaan met moeilijke emoties. Door regelmatig te mediteren, leer je je gedachten en gevoelens beter te begrijpen en te beheersen.
 • Yoga en Qigong: Dit zijn vormen van bewegen die je helpen om je energie in balans te brengen en zowel fysiek als mentaal sterker te worden. Deze oefeningen bevorderen flexibiliteit, kracht en innerlijke rust.
 • Gezonde Voeding en Levensstijl: Wat je eet en hoe je leeft, heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Een gezond dieet en goede gewoontes zijn belangrijk voor je welzijn. Probeer suikers en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en kies voor verse, natuurlijke producten.

Conclusie

Wat je meemaakt als kind, heeft een grote invloed op hoe je je voelt als je volwassen bent. Energetisch lichaamswerk en een holistische aanpak kunnen je helpen om nare ervaringen te verwerken en je beter te voelen. Door de verbinding tussen lichaam en geest te erkennen en te versterken, kun je werken aan een gezond en gelukkig leven.

Het is van cruciaal belang om actie te ondernemen. Als je de signalen van je lichaam en geest negeert, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Holistische therapieën bieden verschillende manieren om met je verleden om te gaan en je energie weer in balans te brengen. Of het nu gaat om energetische behandelingen, mindfulness of een gezonde levensstijl, het is belangrijk om de diepe verbondenheid van lichaam en geest te omarmen en te koesteren. Hierdoor kun je jezelf helen en een gelukkiger, gezonder leven leiden.


Mandy van den Dolder is holistisch therapeut en mindset mentor bij CompleetZijn. Ze helpt mensen bij het herstellen van de balans tussen lichaam en geest door middel van energetisch lichaamswerk en holistische benaderingen.

Comments

 1. Rozemarijn Bohlmeijer zegt:

  Hej Lieve Mandy,

  Ik zou graag met je verder willen kijken naar mijn evt jeugdevaringen en de uiting ervan in nu mijn volwassen leven.. Wat zit er nog waar ik evt nu (nog) last van heb en hoe uit zich dit?
  En wat kan ik daar evt aan doen?

  Ik hoor graag van je,

  Veel Liefs Rozemarijn

  • admin zegt:

   Hoi Rozemarijn, daar wil ik wel een keer een video sessie met je over doen. Maar eerst even een andere vraag; heb jij mijn methode #systeemherstel ook al doorlopen? Want dit is de exacte reden waarom ik die methode destijds ontwikkeld heb.

   Laat je even van je horen?
   Liefs, Mandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *