Wat Gebeurt er in een Holistische Therapiesessie: Hoe Weet je of Holistische Therapie iets voor jou is?

Door Holistisch Therapeut en Mindset Coach Mandy van den Dolder

Voor sommige mensen is praten over emotionele pijn al genoeg om zich beter te voelen. Andere cliënten hebben echter behoefte aan genezing die verder gaat dan alleen woorden, door een combinatie van de geest, het lichaam en de ziel. Wanneer een therapeut werkt binnen al deze dimensies, noemen we dat holistische therapie.

Holistische therapie is een benadering die kijkt naar de sterktes en uitdagingen van een cliënt als beïnvloed door verschillende levensgebieden. Veel holistische therapeuten onderzoeken niet alleen de cognitieve gedachten of gedragingen van de cliënt, maar ook de verbinding tussen lichaam en geest of spiritualiteit. Sommige therapeuten gaan zelfs een stap verder door yoga, dans of bewegingstherapie aan te bieden!

Als je overweegt om met therapie te beginnen, hebben we de belangrijkste informatie over deze geweldige therapievorm verzameld, zodat je kunt beslissen of een holistisch therapeut iets voor jou is.

Wat zijn de 5 gebieden van holistische zorg?

In de theorie van holistische therapie zijn er vijf gebieden van gezondheid, en welzijn wordt bereikt door aandacht te besteden aan al deze gebieden, zowel binnen als buiten de therapiesessies. Genezing komt voort uit het vinden van balans in elk gebied, dus het is belangrijk om de hele persoon aan te pakken voor een boost in welzijn.

Fysiek Fysiek comfort gaat verder dan alleen of de cliënt zich ontspannen voelt tijdens de sessie. Het vinden van fysieke balans houdt in dat je zorgt voor voldoende slaap, een voedzaam dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Wanneer het lichaam gezond is, goed functioneert zonder pijn en de hele dag door energiek is, kun je je richten op je emoties. Soms kunnen fysieke symptomen zoals vermoeidheid of honger je stemming beïnvloeden. Goed in je vel zitten elimineert de mogelijkheid dat je stress het gevolg is van een lichamelijke onbalans.

Emotioneel De meeste cliënten beginnen met therapie omdat ze emotionele ondersteuning zoeken. Dit gebied beschrijft stemming, gevoel en emoties. Een cliënt kan zich verschillend voelen op verschillende dagen, in verschillende omgevingen of sociale groepen. Wanneer iemand zich emotioneel uit balans voelt, kan hij of zij zich overweldigd voelen door verdriet, angst, isolement of leegte.

In therapiesessies moedigen therapeuten hun cliënten aan om over hun gedachten en gevoelens te praten. Door aandacht te besteden aan hoe je je voelt, kun je ontdekken wat je stress veroorzaakt. Wanneer emoties pijnlijk worden, kunnen therapeuten mindfulness- of ontspanningsoefeningen zoals diepe ademhaling, visualisatie of meditatie toepassen. Dit laat zien dat holistische therapie een onderling verbonden web van genezing is, waarbij zowel de emotionele als de fysieke zelf worden betrokken.

Sociaal Het sociale gebied van holistische therapie beschrijft het sociale netwerk van een persoon, inclusief vrienden, familieleden, collega’s, buren en zelfs kennissen. Als sociale wezens zijn relaties met anderen van vitaal belang; het is een topprioriteit voor holistische therapeuten om ervoor te zorgen dat deze relaties gezond zijn.

Spiritueel Bij spiritualiteit denken mensen vaak aan religie. Spiritualiteit kan echter een rol spelen in therapie zonder religieus te zijn. Spiritualiteit beschrijft het geloof in een hogere macht, het weten dat er een reden voor het leven is, of het contact maken met je innerlijke ziel.

Het in balans brengen van je spirituele zelf kan betekenen dat je meer tijd in de natuur doorbrengt, reflecteert op de mensheid, of bidt tot wie of wat je gelooft. Voor degenen die religieus zijn, kan het beoefenen van je geloof op een manier die authentiek en comfortabel voor je is, je meer vrede brengen.

Mentaal Mentale gezondheid verschilt van emotionele gezondheid doordat het draait om het actief houden van je brein, het engaged en gemotiveerd houden. Mensen hebben cognitieve stimulatie nodig om een gevoel van welzijn te behouden.

Waar denk je graag over na? Welke projecten vind je leuk? Dit kan variëren van kruiswoordraadsels maken, nucleaire fysica leren tot het bespelen van een instrument. Er zijn veel manieren om je hersenpaden te activeren, en dit is een belangrijk onderdeel van een holistisch gebalanceerd leven.

Wat is het doel van holistische therapie?

Het doel van holistische therapie is om genezing te bevorderen in alle levensdomeinen. Hoewel praten over emoties in therapie een sleutel is om stress te verlichten, zijn er andere levensgebieden die aandacht kunnen gebruiken in therapie. Bovendien vinden verschillende mensen genezing in verschillende aspecten van hun leven — sommigen dansen hun emoties eruit, anderen bidden tot hun hogere macht, en weer anderen genieten van het lezen van een goed boek!

Holistische therapie streeft ernaar om het bewustzijn van de vijf primaire levensdomeinen te vergroten. Door te begrijpen wat er in je leven gebeurt, kun je een algehele balans vinden die meer waardeert dan alleen emoties.

Wat zijn de voordelen van holistische therapie?

Er zijn veel voordelen aan holistische therapie. Omdat holistische therapie zich richt op meerdere levensdomeinen, zullen cliënten waarschijnlijk een toename zien in positieve leefgewoonten. Dit zorgt ervoor dat mensen zich sterk voelen in hun geest, lichaam en hart.

Cliënten profiteren van de veelzijdigheid van holistische therapie. Er zijn veel manieren om voor de vijf gebieden van de hele persoon te zorgen, waardoor veel cliënten de individualiteit van holistische therapie nuttig vinden voor hun persoonlijke voorkeuren en comfort. Als je van kaarsen houdt, kan aromatherapie een goede manier zijn om je reukzin te stimuleren! Als je van schrijven houdt, kan het bijhouden van een dagboek over je verlangens een goede manier zijn om introspectief naar je emoties te kijken! En als je graag tijd doorbrengt met je grootouders, werk je aan je sociale gezondheid! Holistische therapie biedt de mogelijkheid om genezing vanuit alle richtingen te benaderen.

Wat is een holistisch therapeut en wat doen ze?

Een holistisch therapeut is een therapeut die alle levensgebieden van een cliënt waardeert — ze richten zich op het werken met de hele persoon, in plaats van een diagnose, aandoening of situatie. In sessies onderzoeken holistische therapeuten de fysieke, emotionele, sociale, spirituele en mentale gezondheid van een cliënt. Ze helpen de cliënt om balans te vinden in elk van deze gebieden.

Holistische therapeuten doen dit op verschillende manieren, variërend van ademhalingsoefeningen tot cognitieve gedragstherapie, acupunctuur en geloofscounseling. Vanwege de diversiteit in stijlen van holistische therapeuten, is het belangrijk om een holistisch therapeut te vinden die op een manier werkt die bij jouw voorkeuren, interesses en comfortzone past.

Wat kan ik verwachten van een holistisch therapeut?

Wanneer je met een holistisch therapeut werkt, kun je verwachten dat je vragen krijgt over meerdere levensgebieden. Je holistisch therapeut zal je leven in alle settings beoordelen, dus ze zullen je zeker vragen stellen over je fysieke gezondheid, zoals je slaap- en eetgewoonten, je sociale gezondheid, inclusief of je aan het daten bent of wie je beste vriend is, je spirituele gezondheid en meer.

Holistische therapeuten benaderen je problemen vanuit veel verschillende hoeken. Ze kunnen voorstellen dat jullie samen werken aan een plan om nieuwe gewoonten te creëren of ongezonde gewoonten te doorbreken. Je kunt ook verwachten dat je de kans krijgt om nieuwe dingen te proberen, allemaal met de steun van een professional.


Als je overweegt om holistische therapie te proberen, weet dan dat het een veelzijdige en verrijkende manier is om je welzijn te bevorderen. Door aandacht te besteden aan alle gebieden van je leven, kun je een evenwichtige en vervullende levensstijl bereiken.

Holistische therapie kan de sleutel zijn tot een diepere, meer integrale genezing en een leven vol positieve veranderingen. 🌟🌿

#HolistischeTherapie #MindBodySpirit #Balans #Welzijn #Zelfheling #MandyVanDenDolder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *