Het Belang van Geaard Zijn: 4 Signalen en Waarom het Cruciaal is voor Balans

Door Mandy van den Dolder, Holistisch Therapeut & Mindset Coach bij CompleetZijn

In de hectiek van het moderne leven is het gemakkelijk om het contact met onszelf en onze omgeving te verliezen. We raken verstrikt in een constante stroom van gedachten, emoties en externe prikkels, waardoor we ons vaak verloren en uit balans voelen. In deze chaos kan het concept van geaard zijn een belangrijke rol spelen in het herstellen van innerlijke harmonie en welzijn.

Wat betekent het om geaard te zijn?

Geaard zijn, ook wel gegrond zijn genoemd, verwijst naar een staat van bewustzijn waarin we stevig verbonden zijn met de aarde en ons fysieke lichaam. Het is een gevoel van stabiliteit, aanwezigheid en verbondenheid met het hier en nu. In deze toestand zijn we in staat om onze emoties te reguleren, heldere beslissingen te nemen en met veerkracht om te gaan met de uitdagingen van het leven.

De 4 Signalen van Geaard Zijn

 1. Emoties lokaliseren zich: Een van de eerste tekenen van geaard zijn is het vermogen om emoties te lokaliseren in ons lichaam. Bijvoorbeeld, tijdens momenten van intense emotie, zoals angst of blijdschap, kunnen we fysiek voelen waar deze emotie zich manifesteert, zoals in ons buik- of hartgebied. Dit bewustzijn van onze lichamelijke reacties helpt ons om onze emoties te begrijpen en ermee om te gaan op een gezonde manier.
 2. Je lichaam als stemvork: Wanneer we geaard zijn, fungeert ons lichaam als een soort stemvork, waardoor we intuïtief kunnen onderscheiden tussen wat ons dient en wat niet. We voelen een diepe resonantie van ‘ja’ bij kansen en mogelijkheden die in lijn zijn met onze waarheid, terwijl we een afwijzende ‘nee’ ervaren bij situaties die niet congruent zijn met ons welzijn.
 3. Diepe verbinding met het lichaam: Geaard zijn betekent ook een diepe verbinding hebben met ons fysieke lichaam. In plaats van alleen in ons hoofd te leven, ervaren we het leven met al onze zintuigen en een kalme geest. We zijn ons bewust van de sensaties, emoties en behoeften van ons lichaam, waardoor we beter in staat zijn om er goed voor te zorgen en te luisteren naar wat het nodig heeft.
 4. Aanwezigheid en verbondenheid: Een van de meest waardevolle aspecten van geaard zijn is het gevoel van aanwezigheid en verbondenheid met het hier en nu. Door een stevige verbinding met de aarde voelen we ons geworteld en gecentreerd, waardoor we volledig aanwezig kunnen zijn in ons leven. We dragen ons lichaam als een heilig huis met ons mee, waarin we ons veilig en beschermd voelen.

Waarom is Geaard Zijn Belangrijk?

Het belang van geaard zijn strekt zich uit tot alle aspecten van ons leven – fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Wanneer we geaard zijn, zijn we beter in staat om:

 • Emotionele stabiliteit te behouden en stress te verminderen
 • Heldere beslissingen te nemen en doelgericht te handelen
 • Effectief om te gaan met uitdagingen en tegenslagen
 • Onze intuïtie te versterken en ons innerlijk kompas te volgen
 • Diepere verbindingen te ervaren met onszelf, anderen en de natuur

Voorbeelden van Geaard Zijn in het Dagelijks Leven

 • Een persoon die zich bewust is van haar lichamelijke reacties en ademhaling tijdens een stressvolle vergadering en in staat is om zichzelf te kalmeren door diep te ademen en haar voeten stevig op de grond te plaatsen.
 • Een atleet die voor een wedstrijd visualisatietechnieken gebruikt om zichzelf te aarden en zich voor te bereiden op optimale prestaties.
 • Een kunstenaar die tijdens het schilderen volledig opgaat in het creatieve proces en zich verbonden voelt met de energie van zijn omgeving.

Bronvermelding

 • Judith Anodea. “Eastern Body, Western Mind: Psychology and the Chakra System As a Path to the Self.”
 • Donna Eden en David Feinstein. “Energy Medicine: Balancing Your Body’s Energies for Optimal Health, Joy, and Vitality.”
 • Dr. Christiane Northrup. “Women’s Bodies, Women’s Wisdom: Creating Physical and Emotional Health and Healing.”

In essentie is geaard zijn een krachtige praktijk die ons helpt om in balans te blijven te midden van de chaos van het moderne leven. Door bewust te worden van de signalen van geaard zijn en deze te cultiveren in ons dagelijks leven, kunnen we onze veerkracht vergroten, onze intuïtie versterken en een dieper gevoel van welzijn ervaren.

Voor meer informatie en begeleiding over hoe je geaard kunt blijven in je dagelijks leven, bezoek compleetzijn.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *