Geschreven door Mandy van den Dolder, Holistisch Therapeut bij CompleetZijn
Vind je jezelf nooit écht goed genoeg? Ontdek hoe je zelfliefde kunt ontwikkelen en je leven kunt transformeren.
Het levenswerk van de in 2017 overleden Louise Hay was gericht op het helpen van mensen om van zichzelf te houden en zelfkritiek te vervangen door liefdevolle en positieve gedachten.
Stel je voor dat je een zaadje van een tomatenplant hebt. Je plant het in de aarde, verzorgt het met liefde en geduld, en wacht tot het ontkiemt. Wanneer het plantje eindelijk opkomt, roep je niet uit: “Je bent niet goed genoeg, je lijkt niet eens op een tomatenplant!” Nee, je volgt de groei met verwachting en zorg. Uiteindelijk pluk je de vruchten die je al had voorzien.
Dit voorbeeld van de tomatenplant weerspiegelt de filosofie van Louise Hay: wij verdienen ook geduld en liefdevolle zorg. Helaas geven we onszelf deze waardering en zorg niet altijd. Ergens diep van binnen voelen we ons vaak niet goed genoeg, ongeacht wie we zijn of wat we doen.
Je gedachten creëren je ervaringen
Louise Hay benadrukte dat onze kritische, beperkende en negatieve gedachten ons leven vullen met stress en onrust, terwijl ons bestaan ook liefdevol, vervullend en positief kan zijn. Onze gedachten creëren namelijk onze ervaringen.
Als je je eenmaal realiseert dat je gedurende de dag veel kritische, beperkende of negatieve gedachten over jezelf en je leven hebt, kun je je gedachten gaan veranderen. En als je dat doet, verandert alles.
Hoe begin je met het veranderen van je denken?
Volgens Louise Hay moet je klein beginnen. Zet kleine stappen en wees bereid om door te zetten. Elke keer dat je een hard oordeel over jezelf of je leven loslaat, open je jezelf voor de oneindige mogelijkheden die het leven je biedt.
Om jezelf te blijven motiveren, is het belangrijk om tijdens het veranderen van je denkgewoontes alert te zijn op elk klein wonder, elke positieve verandering in jezelf, in je leven of in de mensen om je heen. Dat stimuleert en motiveert. Merk op wanneer iemand behulpzaam is, of wanneer er iets meezit.
In het ‘nu’ blijven is ook een sleutelbegrip. Louise Hay zei: “Wat je toen hebt gedaan, wat anderen je misschien hebben aangedaan, het hoeft je toekomst niet te bepalen. Laat alles los, behalve de liefde. Het moment van nú is het moment waarop jij de macht hebt. Alleen jij kunt bepalen of je gedachten waar zijn of niet.”
Zo laat je negatieve gedachten los (over jezelf en over je leven)
Stap 1: Word je bewust van overtuigingen
Kies een onderwerp, zoals relaties, je lichaam, familie, geld of werk. Schrijf ongeremd op welke negatieve gedachten je erover hebt. Of monitor jezelf tijdens je dag, als dat gemakkelijker is. Voorbeelden zijn: “Ik heb een hekel aan mijn lichaam” of “Ik heb altijd geld tekort.”
Stap 2: Vervang negatieve gedachten
Kies voor elke gevonden negatieve overtuiging een vervangende positieve gedachte. Bijvoorbeeld: “Ik ben blij met mijn lichaam, want het brengt me waar ik wil” of “Er is altijd genoeg geld om in mijn behoeftes te voorzien.”
Stap 3: Gebruik positieve affirmaties
Kies één positieve gedachte die je aanspreekt, bijvoorbeeld omdat hij bij je dag of je behoefte past. Lees hem vandaag minstens tien keer of spreek hem uit. Zorg dat je niet kunt ontsnappen. Plak een post-it op de deur, zet een reminder in je telefoon of een notitie in je agenda.
Stap 4: Bemerk het kleine wonder
Herhaal de dag erna je affirmatie of kies een nieuwe. Sta steeds open voor subtiele verbeteringen in je humeur, je werk, je relaties, enzovoorts. Zulke ‘kleine wondertjes’ helpen je door te zetten totdat het vervangen van negatieve gedachten door positieve affirmaties een gewoonte is geworden.
Zelfliefde ontwikkelen is een reis van kleine stappen en voortdurende zelfzorg. Gun jezelf de tijd en geduld om te groeien, net zoals je dat zou doen met een teer tomatenplantje.